Z Mieszkańcami i dla Mieszkańców

Winieta 1

Raport roczny 2015

Straż Miejska w Gdańsku

Polepszenie codziennego życia mieszkańców poprzez skuteczne egzekwowanie przepisów porządkowych było najważniejszym działaniem priorytetowym gdańskich strażników w 2015 roku.

Raport z działalności Straży Miejskiej w Gdańsku pozwala nie tylko zapoznać się z wynikami pracy, ale przede wszystkim obrazuje różne oblicza pełnionej przez strażników miejskich służby. W minionym okresie sprawozdawczym funkcjonariusze starali się w pierwszej kolejności podejmować interwencje zlecone przez mieszkańców. Podczas pełnienia służby koncentrowali się przede wszystkim na zadaniach związanych z utrzymaniem czystości i porządku. Dążyli do uporządkowania miejsc zaśmieconych, dyscyplinowali właścicieli psów nie sprzątających po swoich pupilach, reagowali na osoby spożywających alkohol w miejscach publicznych i zakłócające ład. Ważną część pracy stanowiły działania profilaktyczne dążące do zmiany postaw i zapobiegania popełnianiu wykroczeń.

Zdajemy sobie sprawę, że żadna straż miejska nie zapewni porządku w mieście jeżeli będzie skazana wyłącznie na siebie – mówi Leszek Walczak Komendant Straży Miejskiej w Gdańsku. W naszej pracy stawiamy na partnerskie relacje z mieszkańcami. Dzięki temu możemy wspólnie troszczyć się o nasze miasto – dodaje.

Raport jest nie tylko sprawozdaniem z działalności, pełni również funkcję informacyjną. Zawiera krótką charakterystykę każdej dzielnicy, najważniejsze adresy i telefony oraz listę strażników rejonowych wraz z przyporządkowanymi rewirami ulic.

Raport roczny Straży Miejskiej w Gdańsku